U bent hier
Week van de zorg! Onze eigen Dirk Dewolfs!
In deze week van de zorg, maakte we graag tijd om samen met onze eigenste Dirk Dewolfs, een interview af te nemen.
Hallo Dirk, bedankt dat je met ons wilt praten.
Kun je ons iets vertellen over je werk als residentiële verslavingszorgverlener?
Dirk: Natuurlijk, graag. Ik werk al sinds 1996 in de residentiële verslavingszorg en het is een baan waar ik elke dag trots op ben. Ik heb het voorrecht om te werken met mensen die vaak worden gezien als de zware criminelen en degenen die uitgestoten worden door de maatschappij vanwege hun verslavingsgedrag. Maar achter hun verslavingsmaskers schuilen vaak kwetsbare en getraumatiseerde mensen die ongelukkig, angstig en beschaamd zijn.
Dat klinkt als een uitdagende baan. Kun je ons vertellen hoe je cliënten helpt om te herstellen?
Dirk: Ja, het is zeker uitdagend, maar ook zeer bevredigend. Ik help mijn cliënten om stap voor stap te groeien in het leven en verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen herstel. We staan stil bij hun gevoelens, zelfbeeld, eigenwaarden en gedrag, en hun impact op de maatschappij. We werken aan hun herstel naar de maatschappij en hun dichte omgeving, vrienden en familie. Dit is een proces waarbij mijn cliënten hun kwetsbaarste ervaringen en gevoelens met mij delen en ik hen begeleid bij het verwerken van hun trauma's en het omgaan met hun emoties.
Dat lijkt mij een intens proces. Hoe bouw je vertrouwen op met je cliënten?
Dirk: Vertrouwen opbouwen is cruciaal in mijn werk. Mijn cliënten moeten zich op hun gemak voelen bij mij en weten dat ze veilig zijn om hun kwetsbaarheden te delen. Ik laat mijn cliënten weten dat ik er voor hen ben en dat ik hun verhalen en gevoelens respecteer. Ik luister naar hen en probeer hun perspectief te begrijpen. Door empathie en begrip te tonen, kan ik een vertrouwensband met mijn cliënten opbouwen.
Wat zijn enkele uitdagingen die je tegenkomt in je werk?
Dirk: Elke dag brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. Een van de grootste uitdagingen is het omgaan met het gedrag van mijn cliënten, zoals liegen, manipuleren en soms crimineel gedrag. Maar ik weet dat dit gedrag een masker is voor hun pijn en trauma's. Het is belangrijk om te onthouden dat mijn cliënten geen slechte mensen zijn, maar mensen die moeten leren omgaan met hun emoties en hun gedrag te veranderen.
Het klinkt alsof je echt een verschil maakt in het leven van je cliënten. Bedankt voor het delen van je verhaal met ons, Dirk!
Dirk: Bedankt voor de gelegenheid om mijn ervaringen te delen. Ik ben trots op mijn werk en de mensen die ik mag helpen in hun herstelproces
Zit je zelf met vragen over een verslaving? Je kan hiervoor terecht op http://www.katarsis.be of 011/27.27.82